Локализирано е мястото, от което изтича разлелият се край Бургас бензин от продуктопровода, който се намира на метър и половина под земята.

Багер започна изкопни дейности на това място, но все още е ясно каква е причината за разлива. Със сигурност вече може да се каже, че разлятото гориво е над 30 тона, то е в блатиста местност край Бургас. Няма опасност за обгазяване за хората и за питейната вода.

Цяла нощ продължи източването на бензина, който се разля край Бургас. Извозени са 100 цистерни.

На "Лукойл Нефтохим" ще бъдат наложени най-строги санкции заради разлива, увери екоминистърът Ивелина Василева.

Има завишение на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, но не и в населените места наоколо, заяви по-рано в предаването на bTV „Тази сутрин” кметът на Бургас Димитър Николов. 

Екипите работиха цяла вечер, шест цистерни работиха на мястото на замърсяването, като всяка една направи между 10 и 15 курса и в момента продължават. Очаквахме към ранните часове на тази сутрин да е източено цялото количество, но за съжаление, лошата прогноза е, че днес цял ден ще вали, а дъждът усложнява обстановката, защото температурата пада и скоростта на изпарение на бензина се намалява значително, коментира Николов.

По думите му в защитената местност не е констатирано наличие на замърсявания.

„Има съмнения, че има нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи”, посочи бургаският кмет.

Той допълни, че по случая са сезирани всички държавни институции.

Директорът на регионалния инспекторат по околна среда Таня Манолова заяви пред bTV, че тепърва ще се изчисляват конкретните стойности на щетите. Тя беше категорична, че опасност за населението няма.

Около 9 часа тази сутрин на място започна проверката на екоинспекторите заедно с екоминистъра Ивелина Василева.

"Видно е, че има нанесени екологични щети. Разливът по първоначални данни е в сериозен мащаб", каза Василева пред bTV.

Според нея няма риск замърсяването да попадне в питейната вода. Рискът е за езерото Вая, но се предприемат всички мерки, за да се ограничи замърсяването, посочи министърът. 

Предстои да бъде изчислена и площта, засегната от разлива, след което ще се изчисли и санкцията, която ще бъде наложена в зависимост от размера на щетата. Ивелина Василева прогнозира, че тя ще е много сериозна.

До момента са събрани около 40 тона бензин, но опасността за самото езеро остава.