В летните месеци пожарната е нащрек 24 часа в денонощието, като само за днес сигналите за пожари в страната са 35.

В Първа пожарна районна служба в София има 9 пожарни автомобила, които отговарят за централната част на града. В един пожарогасителен камион се съдържат 3000 литра вода. При пожар от висока степен обаче това количество е достатъчно за около минута и половина гасене.

При получаване на сигнал екипите имат 45 секунди, за да напуснат сградата. А гасенето се извършва при строго определени правила.

“На първо място да евакуираме хората, за да няма пострадали. Втрото важно нещо е пожара да бъде локализиран. Задачата на вторият автомобил, които се движи зад нас е да ни водснабди и едновоременно с това да се снабди от пожарен хидрант. След като той се е снабдил с вода от външен източник, вече сме спокойни че водоснабдяването е осигурено.”, разказва инспектор Валентин Желязков, началник на дежурна смяна в Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – София.

Огнеборците отхвърлят критиките, че автомобили отиват без вода на мястото на бедствието.  Уверяват, че проверки се правят непрестанно, а автомобилите са снабдени с датчици, които показват до каква степен са заредени. Казват още, че при пожар, хората често нямат обективна представа колко време е минало.

Снимка: bTV

“Те виждат как една материална ценност, която е градена с години, просто се губи в рамките на няколко минути”, коментира инспектор Желязков.

Според директора на дирекция „Оперативни дейности” в ГД София- старши комисар Красимир Шоторов, всичко зависи от обстановката на пътя както и на какво разстояние се намира неконтролираният огън. Подалите сигнал не винаги могат да определят силата на пожара. Такава била ситуацията с огнището в Бургас.

Снимка: bTV
“Трябва да уточним, че сме получили сигнал за пожар в сухи треви – нещо, което не е толкова опасно, но предвижвайки се към мястото на произшествието и забелязвайки признаците на пожар, предприемат действия незабавно да информират за допълнителни сили и средства”, посочва той.

От 1 юни до днес пожарите в страната са над 2500, а най-честата причина за тях е човешката небрежност.