Деца е имало сред берачите, които претърпяха тежката катастрофа край Върбица в неделя. Една жена загина, друга е в тежко състояние, след инцидента, при който камион излетя през мантинелата.

В първия ден от ваканцията 14-годишната Диляна била за билки в гората заедно с майка си. „Пред мен е лицето ѝ, когато я видях, когато я обърнах срещу мен. Никога няма да го забравя. Това е най-лошото нещо да видиш любимия си човек и да не можеш да му помогнеш по никакъв начин", споделя Диляна Димитрова.

Девет от пострадалите берачи все още са под лекарско наблюдение. Критично остава състоянието на 50-годишна жена в кома. Дъщеря ѝ Емилия разказва: „Тръгнала е с половин хляб... Да си изкарва прехраната, за вечерта да си вземе нещо за прехраната".

Пострадалите, като всички берачи на билки, са здравнонеосигурени. Цял живот се препитавали от това, но нямат и ден трудов стаж. За дивия чесън получавали по 25 стотинки на килограм.
 
Защо са нямали трудов договор, може би това трябва да попитате собственика на фирмата. Доколкото разбрах, самосезирали са се инспекцията по труда и ще извършват тази проверка", обясни Борислав Георгиев - зам.-кмет на община Върбица.

Фирмите за билки в района са три. Камионът, чийто спирачки най-вероятно са отказали, е собственост на Еркан Касимов – наследил бизнеса с билки от покойния си баща. Собственикът на фирмата и днес се скри от медиите.

По случая е образувано досъдебно производство. Действията на Окръжна прокуратура Шумен ще бъдат по-категорични, след като излязат резултатите от техническата експертиза на камиона.