Камионът, който вчера излетя от пътя във Върбишкия проход и уби една жена, никога не е минавал на технически преглед. Това коментира в Шабла транспортният министър Ивайло Московски.

При инцидента пострадаха и над 20 души, като една жена е в кома. Стана ясно, че освен берачите на чесън и чували, в каросерията на камиона е имало и дървесина.

„Той е бил регистриран, само това му е единствената регистрация към държавни органи и от там нататък той никога повече не е минавал нито технически преглед, нито е бил обявяван, че се използва, още повече пък за превоз на пътници”, посочи министърът.

Той допълни, че вероятно ДАИ е щяла да спре возилото от движение: „Просто не е възможно физически органите да бъдат на всеки един път, на всеки един километър от пътната мрежа, за да установяват нарушения”.

На въпрос защо хора се возят в необезопасени каросерии, Ивайло Московски посочи, че сам не може да си представи как те са склонили да се возят.

Фалконът вече лети

Транспортният министър заяви, че правителственият Фалкон, който аварира с премиера Бойко Борисов на борда преди няколко седмици, вече лети.

„Бяха извършени редица инспекции от швейцарската компания, имаше обмяна на доклади със самия производител на Фалкона от Франция и към момента  има разрешение да се ползва”, обясни Московски.

По думите му са сменени редица датчици, осигуряващи и захранващи блокове, свързани с блокиралия ляв колесник.