Наводненията в област Бургас причиниха не само огромни материални щети, но и човешки жертви.

Възрастен мъж се е удавил в наводненото бургаско село Полски извор. По-късно стана ясно, че има загинали хора и в селата Ливада и Равнец, където се изяснява дали възрастна жена се е удавила, или е получила инфаркт от преживения стрес.

Има и други хора, с които към момента няма връзка. Сред тях е и бедстващ човек отново в Равнец.

77 души са поискали да бъдат евакуирани от наводнените си домове. 8 екипа пожарникари са на терен. В спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижна машина "Амфибия".

В Камено е обявено бедствено положение, в Бургас на този етап то е частично.

Снимка: Десислава Генева

Зам.-кметът на Камено Георги Георгиев каза, че половината от жителите на 12-хилядната община са блокирани от водното бедствие. Те са на тъмно и под вода, която е толкова висока, че табелите на някои от селата не се виждат. Има и отнесени мостове.

Снимка: Аз, репортерът

Към 9 часа е получена сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево - наводнен е площадът, нивото на водата се покачва.

Екипи на общината и полицията обикалят язовирите и до момента не са открили скъсана стена. Жители на Равнец обаче твърдят, че са били наводнени от водоем в с.Трояново. Съмнения в подобна посока изрази пред bTV и кметът на Бургас Димитър Николов.

Деретата по реките са били почистени.

В следствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са заляли пътища и жилищни постройки в селата  Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх. Пострадали са и части от кварталите на Бургас „Меден Рудник”, „Горно Езерово” и „Долно Езерово”.

В Константиново има сигнал за удавени животни.

В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, защото цялото населено място е под вода.

Вече е възстановено електрозахранването за селата Ливада, Русокастро, Сърнево и Равнец. Към 10:30 ч. без електрозахранване остават Полски извор, Черни връх, Тръстиково, както и Резово, Синеморец в южната част на областта. За част от засегнатите села електрозахранването е изключено превантивно с оглед мерки за сигурност.