Голям пожар гори от обяд над село Владо Тричков, край Своге. Стихията е обхванала борова гора. По първоначални данни причина за инцидента са запалени изсъхнали съчки в двор на една от вилите. Вятърът обаче е вдигнал огъня нагоре, пренесъл го е над пътя и така е спасил къщите в селото.

На мястото на инцидента веднага са изпратени екипи от Своге и София, но потушаването на огъня е затруднено от недостъпния терен. Не може да бъде извършено гасене с вода, затова се прокопава ивица, която да ограничи пожара.

Ивайло Тодоринов от пожарната в Своге обясни за bTV, че посоката на вятъра, макар и силен, помага, защото пожарът от едната страна на билото ще се срещне със стихията от другата страна и това ще помогне за овладяването.

Кметът на Владо Тричков заяви, че всички жители на селото са излезли да помагат на огнеборците.

Видео от пожара получихме в рубриката „Аз, репортерът”. Кадри можете да видите тук и тук.

Нов пожар е възникнал и над курорта "Слънчев бряг". Няма опасност за населението и жилищните сгради в близост, успокояват от областната управа в Бургас.

Междувременно е заловен извършителят на пожара между общините Поморие и Несебър. Това е 50-годишен жител на село Гюльовца, който изхвърлил незагасена цигара в сухи треви.