Главният прокурор Сотир Цацаров лично поема наблюдението на разследването по случая с опожарените сгради в Пловдив.

Служители на ДАНС пък проверяват дали зад пожара не стоят инвестиционни намерения.

Разследването трябва да търси не само прекия извършител, а преди всичко евентуален инвестиционен интерес, който стои зад този пожар, заяви Цацаров. По думите му след палежа „сградите липсват“, което автоматично сваля много административни бариери пред бъдещите инвеститори.

По-късно през деня стана ясно, че преди шест години италианските собственици от фирма Р.И.П.А. са искали да демонтират два от най-красивите изгорели складове, които са културни ценности. В проекта им имало и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради. Министерството на културата е отхвърлило проектите.

Според Цацаров основната, но не и единствена, версия за пожара в Тютюневите складове е палеж, извършен от задържания вече Любомир Данчев.

Случаен свидетел е предоставил на прокуратурата видеоматериал, на който се вижда как пламъците тръгват от четвъртия етаж, обитаван изцяло от бездомния мъж. Достъп до мястото е имал само той, като е заключвал етажа с катинар и ревниво си бранел територията си с нож.

Данчев не отрича, че е възможно да е запалил сградата. Той пушел цигари, които си свивал сам, и много често ги изхвърлял в пластмасов кош, пълен с хартии.

Бездомният мъж е признал, че последните три жилища, в които е живял, също са били запалени.

Предполага се, че той се е готвел за пожара предварително, като ден преди палежа прехвърлил сак със свои дрехи в друга необитаема сграда.

Данчев се води на отчет в пловдивския психодиспансер с лека дебилност. Това обаче не му пречи да носи наказателна отговорност. Назначена му е психиатрична експертиза.

От пловдивската адвокатска колегия обявиха, че ще се заемат безплатно със защитата му.

Разследващите ще установяват как се е запалил последният четвърти склад, който се намира през една улица и дали не е запален умишлено. Назначена е пожаро-техническа експертиза, която ще се извърши от специалисти от Национална служба „Пожарна и аварийна безопасност” от София.

По делото ще бъдат разпитани кметът на Пловдив и главният архитект, както и собствениците на складовете.

Заради огромния пожар в града, при който изгоряха четири бивши тютюневи склада, обявени за паметници на културата, заваляха искания за оставки.

От БСП настояха пловдивският кмет Иван Тотев да се оттегли от поста заради „престъпното си безхаберие”.

Сформирана е и междуведомствена комисия с представители от общината, Министерството на културата и НИНКН, която да реши какво да се прави с имотите, пострадали от пожара.

Четирите улици около изгорелите складове продължават да са отцепени заради риска от срутване на стените и падащи предмети. Не се допуска преминаването на автомобили и пешеходци, десетки магазини остават затворени.

  • Бездомник: Тютюневият град е умишлено подпален
  • Любомир Данчев не се призна за виновен за палежа на Тютюневия град
  • Адвокатите на обвиняемия за пожара в Тютюневите складове: Делото е пълно с прецеденти
  • Отговорен ли е бездомникът Любомир Денчев за пожара в Тютюневия град?
  • Погромът в Тютюневия град започнал с нередовно разрешение за строеж
  • Бездомникът, запозрян за палежа в Тютюневия град, остава в ареста
  • Комисия от експерти започва работа по изгорелите тютюневи складове
  • Прокуратурата разпореди Тютюневите складове да се укрепят незабавно
  • Собственици на изгорелите Тютюневи складове искали да ги съборят и да ги построят наново
  • Адвокати: Клошарят, обвинен за палежа на тютюневите складове, е необходимият грешник