Фекален разлив на един от централните плажове на Варна. Причината е Шокъровия канал, който минава през града.

Кафява вода и доста неприятна миризма - така изглеждаше днес морето пред Офицерския плаж във Варна. „Кафява, наистина тежко миришеща вода, която се изливаше от Шокъровия канал и то с така доста сериозен дебит”, казва Андрей Василев, концесионер на плажа.

По думите му това не се случва за първи път. Водата във въпросния канал би трябвало да е само дъждовна. Проверка на място извършиха от регионалната здравна инспекция, басейнова дирекция и Инспекцията по околната среда и водите. Резултатите трябва да излязат до няколко дни.

„Водата тук ми се вижда привидно недобра, замърсена. Но не знам колегите за химията какво ще определят”, заяви Вержиния Кармен - „Санитарна микробиология" към РЗИ – Варна.

„При огледа не е установено преливане на битови фекални води от приливниците при морско училище и при зоокъта”, каза от своя страна Милкана Милкова от РИОСВ – Варна.

До момента източникът на замърсяването остава неизяснен. В близост до Шокъровия канал се намира и плаж „Буните", който е носител на международен приз „Син флаг" за качество и чистота.