Подобрява се състоянието на отровените деца от Правец. Това съобщи за bTV началникът на отделението по инфекциозни болести в болница „Св. Анна” д-р Петър Петров. Той допълни, че през нощта със симптоми на хранително отравяне е прието още едно дете.

Според първите резултати от пробите, излезли вчера в 15.30 часа, става въпрос за нора вирусна инфекция, информира д-р Петров. Той каза, че всички деца ще бъдат изписани от болницата в събота.

Над 40 деца от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец пострадаха вчера от хранително отравяне след вечеря в стола на гимназията. Голяма част от тях бяха настанени в отделението по инфекциозни болести на болница „Св. Анна”.

Едно от отровените деца – Владислав, разказа, че са вечеряли кренвирши в стола, след което е започнало да им става лошо. Той каза, че се храни в стола от 5 години и за първи път му се случва подобно нещо.

„Вечеряхме някакви кренвирши в стола и предполагам, че оттам тръгна всичко, защото един по един започна да ни става зле. И оттам отидохме в Спешното и оттам ни докараха тук”.

Пред отделението имаше и съученици на отровените деца. Ивайло е един от тях. За щастие, пропуснал вечерята в училищния стол:

„Към 10:30 часа разбрахме, че започнаха да карат ученици към поликлиниката в Правец. След това сутринта научих, че повечето са в София. Ям там пет години и не съм имал проблем никога с храната и радвам се, че, ако наистина проблемът е в храната, че не съм вечерял вчера”.

Притеснени родители също обикаляха около инфекциозното отделение. те разказаха, че досега никога не са чули децата си да се оплакват от условията и храната в училищния стол.

От днес до 28 март дните са обявени за неучебни за всички деца, които живеят в общежитието.

Днес се очаква да бъдат готови пробите от микробиологичния анализ, които да докажат каква е причината за влошеното състояние на децата от гимназията по компютърни технологии в Правец.