Над 40 деца от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец са със симптоми на хранително отравяне - повръщане, стомашни проблеми, отпадналост и дехидратация.

В момента 24 са хоспитализирани в Инфекциозна болница, 18 в са "Св. Анна", 4 - в блоницата в Ботевград.

Директора на училището Трифон Трифонов уточни, че в стола към гимназията вчера са вечеряли над 200 ученици, които живеят в общежитие. 

От София снощи - към 4 ч., са изпратени няколко линейки, за да транспортират деца с оплаквания в столицата. Деца, приети в "Св. Анна", са на възраст от 14 до 16 години, а един е на 18 години, уточниха от лечебното заведение. Всички са стабилизирани, няма деца в критично състояние, съобщиха още от болницата. Децата в Инфекциозна болница също са в стабилно състояние.

Притеснени родители обикаляха около болницата, но отказаха да говорят пред камера. Споделиха, че децата им са били доволни от храната в училище.Те са яли кренвирши с кашкавал и лютеница вчера вечерта. Подозрението обаче пада върху пилешки пържоли, с които децата са обядвали вчера, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Районната инспекция по здравеопазване прави днес проверка. Столът е запечатан.

Директорът се притеснява, че ще трябва да обяви ваканция, ако столът продължи да не работи, защото децата от общежитието няма да има къде да се хранят.