Четвърти ден продължава бедственото положение в Брегово. Придошлите води на река Тимок заляха имоти и земеделски земи, водата стигна до къщите.

Денонощната работа на помпите вече дава резултат и спадът на подпочвените води е значителен. Помагат и трите прокопани канала, по които разливът се отвежда. На място работи и хидропомпа от яз. Рогозен.

Хората в региона са по-спокойни за имотите си, но ситуацията продължава да е далеч от нормализиране.

Днес бяха внесени предложения за законодателни изменения на Закона за водите, с които най-общо ще бъдат категоризирани язовирите като големи и малки със съответни изисквания за експлоатация. Ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове. 

Ще се създаде и фонд, който да генерира средства за поддръжката. Ремонтите ще се правят с пари от държавния бюджет и от този фонд. Промените другата сряда трябва да бъдат внесени в парламента.

Анализирано е състоянието на 5700 язовира в момента. Над 4500 са на общините.

„Възнамеряваме със закон да създадем търговско предприятие, на което със съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи - язовири, да бъдат прехвърлени тези активи в това търговско предприятие и то да отговаря за извършването на ремонтите и да не се случва така, че да няма средства за поддържането”, обясни икономическият министър Емил Караниколов.

Кметовете, от своя страна, настояват язовирите да бъдат квалифицирани в три степени предвид степента им на опасност.