Жилищна кооперация в Рудозем се нуждае от спешно укрепване. Блокът е заплашен от срутване заради подкопаните от проливните дъждове основи, алармира кметът на града Румен Пехливанов.

Той отправи призив към Междуведомствената комисия незабавно да разгледа подадената от общината молба за финансово подпомагане, тъй като укрепителните дейности не търпят отлагане и от тях зависи животът на много хора.

Подкопаният блок се намира на ул. „Капитан Петко войвода” и има около 40 апартамента, като в тях живеят около 120 души. Жителите им са притеснени, тъй като и стените на блока са напукани. По думите на градоначалника засега не се налага евакуиране на хората, но в по-късен етап това не е изключено.

Пехливанов разкри, че в продължение на години река Чепинска подкопава основите на жилищната кооперация.

Според общинари в рамките на няколко месеца трябва да се направи защитна стена и да се укрепи едната основа на блока, както и да се изготви геоложки и хидрогеоложки анализ. Това обаче е свързано с доста средства, с които общината не разполага.

По думите на рудоземския кмет на общинска територия има няколко необитаеми сгради, като двет от тях са пред риск от срутване. На собствениците и наследниците са издадени разпореждания да вземат съответните мерки сградите да се укрепят или да се премахнат.