По пътищата става все по-страшно за всеки, шофьор или пешеходец. Витае осезаемо нарастващо напрежение, откровено признат страх. Това каза в интервю за сайта на bTV Красимир Костов – главен инспектор в Отдел "Пътна полиция" в Национална служба "Полиция", отговарящ за превантивната дейност.

Сред основните причини за пътните инциденти, той посочи скоростта, вроденото чувство за съперничество на индивида и техническата неизправност на колите.

Недостатъците на условията за движение също са катализатори за настъпване на катастрофи - липсващи предупредителни знаци за остър завой по непознат път, липсваща маркировка, липсващо или оскъдно улично осветление и др.

Според гл. инсп. Костов атмосферата на пътя не би се променила съществено докато липсва т.нар. обществен контрол, гражданска реакция и нетърпимост към автохулиганите. Той призова дисциплинираните шофьори да не остават безучастни към проявите на пътното хулиганство.

Относно културата на българските пешеходци, инспекторът заяви, че тя по-скоро клони към "пълно безкултурие" и съобщи, че почти всеки трети убит при катастрофа по нашите пътища е пешеходец.

Цялото интервю можете да прочетете в рубриката "Гледна точка".