„Закриването на спецправосъдието се обсъжда вече трети парламент. Безспорно е, че обществото има такова очакване. То беше създадено, без да има никакво нито криминологично, нито наказателноправно обсъждане или мотивация. Твърдеше се, че европейските ни партньори настоявали - това не е вярно. Настояваше се за специализация, която е специализация на досъдебното производство. За тези 10 години въобще не се разбра това правосъдие защо трябва да съществува. То създаде много негативи и обществото очакваше да се закрие и при липсата на реални резултати беше естествено закриването“.

Това заяви заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Ина Лулчева в „Лице в лице“.

По думите ѝ „числата не установяват необходимостта от този съд“, а „подсъдността на делата е на окръжно ниво и по никакъв начин не е установено, че у нас има някаква много специфична тежка организирана престъпност, която да налага съществуването на тази структура“.

Според Лулчева Специализираният съд има същият процент осъдителни присъди, както и другите съдилища – 97-98%, „какъвто процент няма в Европа“, което е „огромен проблем“.

Спецправосъдието „през последните години се оказа една действително структура, която в много случаи се използваше за разправа най-вече чрез мерките за неотклонение“, каза Лулчева.

Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет отбеляза, че самият Специализиран съд е казал: „Ние съзнаваме, че имахме порочна практика с по-продължителни задържания“, което е достатъчно основание за неговото закриване.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!