Реимунизацията или имунизацията с БЦЖ ваксина може да бъде опасна в период на карантина. Темата излезе на дневен ред след като водещи учени от целия свят проучват връзката между броя заразени с COVID-19 и БЦЖ-ваксинацията, след анализ на епидемолози от Технологичния университет в Ню Йорк.

Имат ли естествен имунитет ваксинираните и могат ли да се сдобият с такъв неваксинираните - тестове вече започнаха в Германия, Нидерландия и Австралия.

„Държавите, които имат ранно БЦЖ имунизации и най-вече имат дългосрочна стабилна програма, те може би са протектирани, има по-малки болни, намаляване на случаите на смъртните случаи“, заяви д-р Румен Кофинов, директор на лабораторията производител.

От 1951 г. насам новородените бебета в България се имунизират задължително с БЦЖ, освен ако родителите доброволно не са отказали. Това важи и към днешна дата.

„Това, че сме в карантина не означава, че те не трябва да бъдат ваксинирани“, заяви педиатърът доц. д-р Гергана Петрова.

Реимунизация с БЦЖ се прави сред отрицателна проба манту по имунизационен календар след навършени 7 месеца, 7 години и 11 години. Тя обаче не се препоръчва от специалистите в период на карантина. А тези, които са пропуснали, трябва да знаят единствено, че са по-уязвими за туберкулоза.

Няма нужда да се ходи по лекари и да се прави струпване, няма нужда да се прави проверка дали сте ваксинирани или не, най-вероятно сте, ако седите вкъщи, всичко ще се размине и всичко ще се оправи“, допълни доц. д-р Гергана Петрова.

„Слагайки му БЦЖ ваксина между 3 и 6 месеца, му трябва време да си изгради имунитет за БЦЖ и в този момент става особено уязвим, спада му общия имунитет. В този момент този организъм трябва да се бори с причинителя на това заболяване, т.е. в този момент трябва да се бори със самата пандемия, а ние му отвличаме имунитета“, обясни д-р Румен Кофинов, директор на лабораторията производител.

България е една от 4-те страни в света, които произвеждат и изнасят БЦЖ-ваксина.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 317 11 622 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 317 11 622 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer