В пъти по-малко средства от нужните отпуска Здравната каса на пациентите, които трябва да сменят става. Необходима е драстична промяна, смятат от Българската ортопедична и травматологична организация (БОТА).

В момента за тазобедрена става, например, Касата покрива между 970 и 1435 лв. според вида на медицинското изделие. В същото време реалната и стойност варира между 3000 и 6000 лв.

В същото време броят на хората, които се нуждаят от някакъв вид медицинско изделие, расте. През 2022 г. медицински изделия са поставени на 66 000 души. Отпуснатите средства са за над 121 милиона лева. Такива импланти са нужни не само в ортопедията, а и в онкологията, кардиологията и неврохирургията.

В началото на юни ви разказахме за 72-годишния Георги, който се нуждаеше от смяна на става и проходи отново с помощта на дарители.

„Направо бях долу на земята. Нямах надежда за живот“, каза Георги.

В тази ситуация са много пациенти.

„Доплащането е почти при всички случаи. Това обаче не означа, че няма стави без доплащане или с минимално доплащане. Това е работа на хирурга да обясни диапазоните“, каза доц. д-р Николай Димитров, който е началник на Клиниката по костна патология и обща ортопедия в УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев”.

Проблем са и протезите, които се изготвят индивидуално за всеки пациент. Често те се използват при онкозаболявания на костите.

„При деца НЗОК безотказно покрива импланта. При пациентите над 18 г. обаче не е така. Затруднения със сигурност изпитват“, каза д-р Кирчо Патриков, началник на Клиниката по костни тумори в УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев”.

Ортопедичната асоциация многократно повдига въпроса. Последно - с писмо до НЗОК миналия декември.

„В България за 20 години, откакто съществува НЗОК, промяна в реимбурсацията в протезирането на стави няма. От друга страна, има нови импланти, които се появиха последните години. Те са много по-качествени, но за съжаление много по-скъпи. Има пациенти, които се отказват поради това, че доплащането е високо“, каза проф. Деян Енчев от БОТА.

От НЗОК заявиха, че се работи по удължителен бюджет. Дали в него ще има повече пари за медицински изделия ще стане ясно, след като парламентът го одобри. От там не поясниха какви са възможностите за промяна, а такава е нужна, казват здравни експерти.

„Тук трябва да има подход за оценка на разходоефективност за медицинското изделие и на тази база да бъде оценена, а не на база на най-ниска цена, защото в момента политиката е за заплащане на най-ниска цена в дадена група“, каза Аркади Шарков, икономически съветник в МЗ.

На европейско ниво се обмисля промяна в начина на ценообразуване на медицинските изделия - у нас Касата да определя стойността, която покрива, на база на най-ниската цена в други европейски държави.