Правителството въвежда нови стандарти за млякото и млечните продукти. Идеята на държавата е да ограничи използването на сухо и концентрирано мляко и така да върне истинските млечни продукти в хладилниците ни.
Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80 на сто мазнини.
За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. В противен случай няма как да претендира, че е мляко.
Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко.
Стандарти ще има и за айрана. В него водата ще трябва да е най-много наполовина, а солта до 0.8 на сто.
Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители. Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко.
В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд.
Наредбата може да влезе в сила още следващата седмица.