Декември е най-наситеният на имени дни месец – всеки втори ден някой има повод да почерпи.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на Националната статистика, личен празник на днешния Никулден имат малко над 196 хил. българи. Никола, Николай и производните им са предпочитано име за повече мъже – 142 610, а жените с имен ден днес са 53 473. 

На днешния Никулден ви запознаваме с д-р Николай Янев, който оглавява COVID отделението в пловдивската болница МБАЛ „Св. Мина“ и разказваме една история за чудото на спасението.

Снимка: btvnovinite.bg

Дежурството на д-р Янев преди празника е напрегнато. Една от пациентките е санитарка в болницата, а през нощта състоянието ѝ става критично – сатурацията ѝ пада под 70, което говори за белодробен оток. Медикът я стабилизира.

Снимка: btvnovinite.bg

Пациентката Елена не знае как да изкаже благодарността си към доктора, пожелава му здраве и да продължава да лекува болните.

63-годишният д-р Янев е лекар от 36 г. – един от най-опитните на първа линия. „Изпитвам страх. Нормално е човек да изпитва страх. Смятам, че досега успявам да го потискам и той да не ми пречи на работата ми като лекар“, обясни докторът.

Този Никулден е различен за именика в бяло. Споделя, че преди години е отбелязвал празника с големи тържества, но тази няма да е така. Поздрави валят и от пациенти, и от колеги.

А д-р Николай Янев си пожелава все по-малко болни в отделението.