Бившият евродепутат Николай Бареков и жената до него Мария Календерска се оказаха забъркани в скандала с „Досиетата Пандора“ заради офшорна фирма на Британските вирджински острови, съобщават от онлайн изданието bird.bg, което е българският партньор в международното журналистическо разследване.

По техни данни Календерска е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, като не я е декларира пред КПКОНПИ, въпреки че по това време е била член на ръководството на партията „България без цензура“. Лидер на политическата формация беше Бареков.

Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост, ако е бил във фактическо съжителство с Календерска по това време. Той не е декларирал актива нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент, пише онлайн изданието.

„Досиетата Пандора“ разкриват, че Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата „Инвестиция.БГ“ ЕАД. Журналистите припомнят, че фирмата е придобила популярност покрай къща в Драгалевци, обитавана от Николай Бареков. На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на „Инвестиция.БГ“ се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева. По-късно Магдалена Христова става член на контролния съвет на партията на Бареков, а Иванка Неделчева е негов личен PR.

От bird.bg напомнят, че когато през пролетта на 2014 г. стана ясно, че бившият шеф на ТВ7 обитава имота, той заяви пред медиите, че плаща по 1000 евро наем.

По данни на разследването, Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на „Инвестиция.БГ“. Прехвърлянето на активите на „Инвестиция.БГ” на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

От информацията, налична в „Документите Пандора“ и цитирани от bird.bg се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. В българския търговски регистър обаче няма никаква следа от този факт, посочват авторите на разследването. Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма „Мултисърв Лимитид“ и остава така до 2019 г. Sirius Investing държи акциите на “Инвестиция.БГ” до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.

От публикуваната информация става ясно още, че докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става партньор в живота на Николай Бареков. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ, пише в публикацията.

Отговорът на Календерска и Бареков

От bird.bg уточняват, че са се свързали по телефона с Мария Календерска, като тя е поискала време, за да събере документи за случая и да отговори на въпросите им. Допълват, че до среща не се е стигнало, защото съпругата на Бареков престанала да отговаря на позвъняванията им.

Самият бивш тв водещ използва социалните мрежи, за да отговори на изнесената от bird.bg информация. „Никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост движима или имот в чужбина“, написа Бареков.

По отношение на къщата, в която той живее и за която се твърди, че е станала известна "пред очите на всички българи", заявява, че тя е „купена с пари дадени от мен по банков път преди почти 9 години още преди да участвам за кратко в политическия живот, след като са получени също по законен банков път от трудови договори с платени дължими данъци към държавата“ и всичко това е било проверено от НАП.

И обявява „аз нямам НИЩО, безработен съм от години, камо ли някога да съм имал нещо общо с офшорка“.

Според Николай Бареков става дума за атака от страна на бизнесмена и издател Иво Прокопиев и ще си търси правата в съда.