В Плевенско за първи път много хора в различни квартали на града и села с предимно ромско население казаха, че никой не им е предлагал пари, за да гласуват. Иначе стандартната цена за глас е между 30 и 50 лв.

Новото е, че по информация на bTV са раздавани ваучери за хранителни продукти.

В плевенското село Буковлък пък се натъкнахме на една съвсем нова схема за изборен туризъм, чиито следи стигат до Германия.

Местните лидери са последвали гурбетчиите, твърди Спас Георгиев.

„Много хора в  момента са в Германия, Холандия, Испания. И в момента нашите лидери избягаха натам, за да купуват гласове“, обяснява мъжът.

Преди дни, само за 24 часа, от един и същи IP адрес в селото са били подадени 180 заявления за гласуване в германския град Делменхорст.

Според разследващи схемата е нова – откриват се фиктивни секции, но с истински избиратели. Дали в момента те са в Буковлък или в Делменхорст не е ясно.

Кой, кога и как дава парите местните не смеят да кажат. А според експерти машинното гласуване няма да намали нито купения, нито контролирания вот.

В  деня на вота в Делменхорст заподозряха, че за гласуването в тяхната секция има специална организация.

В Буковлък интересът към изборите значително намаля, а местните се шегуват, че хората не са мотивирани да отидат до урните.