В разградското село Островче, където доскоро имаше проблеми с тока, от днес около обяд вече захранването е напълно възстановено. Ситуацията в други пет села в Разградско обаче остава критична – там хората продължават да са без електричество.

Едно от селата, в които близо три денонощия нямаше ток, е Кривица в община Самуил. През това време местните жители сами се справяха с трудностите. Колата на Месут се превърна в нещо като „зарядна станция“ за телефони и акумулатори.

„Имаме дете на три години, когато нямаме ток с какво да го стоплим? Вчера цял ден колата ми работеше, през три часа сменям акумулатори, за да не замръзнем. Просто няма как“, обяснява Месут Мехмед.

Аварията в електропреносната мрежа е довела и до спиране на водата в селото. Според местните причина за трите дни без ток вероятно е в лошата инфраструктура. Един от стълбовете в селото например е почти напълно разрушен.

„Още сме без ток и без вода. Лошо е. На село няма големи възможности. Трудно е – имаме стари хора“, обяснява Севджан Якуб, кмет на с. Кривица. Екипите на енергото продължават да работят по отстраняване на проблемите в селото.

Разчистването на улиците продължава и в областния център Разград. Три дни след бедствието Фахредин най-накрая е успял да разчисти автомобила си. „Първият ден беше трудно излизането, даже не запалихме колите, нали пътувахме пеша“, разказва Фахредин Фахредин.

Работата на институциите е затруднена най-вече от тежкия, мокър сняг и падналите клони и дървета. „Аз преди 9 часа сутринта не си позволих да си извадя хората, защото дърветата и клоните все още падаха, а нищо по-ценно няма от човешкия живот“, категоричен е Добрин Добрев, кмет на Община Разград. 

Разчистването на града продължава.

Всичко за ситуацията в страната след обилните снеговалежи и силни ветрова следете в нашия онлайн репортаж: