За насилие от полицаи разказват тримата българи, задържани на границата със Северна Македония вчера. Властите в РСМ пък твърдят, че сънародниците ни са се държали агресивно и са осъдени по бързата процедура за нарушаване на обществения ред и обиди към полицията.

Ангел Георгиев, Адриан Асенов и Петко Русанов тръгват за честванията за Гоце Делчев вчера сутринта. И попадат в колоната от автомобили на границата. Разказват, че друг българин е вкаран в пункта от македонските гранични полицаи. Опитват да снимат, въпреки че там е забранено.

„Лично аз получих много удари, може да видите имам резка от удар в носа, имам посинен клепач на лявото около, главата, крака и други болки по ръцете и пръстите“, казва Ангел Георгиев, член на партия „Възраждане“.
Отвеждат ги в граничния пункт.

„Полицаи се струпаха да ни удрят по гърба, бях удрян и по главата, сложиха ми белезници, опрян в шкаф, защото съм бил приказвал много. При моето желание да говоря с българския посланик, получих шамар от началника на пункта“, разказва Петко Русанов.

Тримата са задържани за около 7 часа. Осъдени са да платят по 300 евро и три години да не влизат в Северна Македония. Според тях – заради обиди, които друг българин е изрекъл.

Пред БГНЕС македонският вътрешен министър нарече действията на пункта „пример как действа една европейска полиция“. Според Оливер Спасовски е гарантирана сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев.