„Има такъв народ“ ще предложат нов състав на проектокабинет с министър председател различен от Николай Василев – това обявиха от парнията. Ще бъдат сменени и други кандидати.

И при вторият пакет с министри няма да се водят консултации с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, но от ИТН се надяват да получат подкрепата им. В противен случай ще върнат мандата и няма да внасят за одобрение състав на нов кабинет, за да не се окаже, че ще бъдат подкрепени от нежелани от тях партии.

Разговор за политики, но не и за имена в кабинета ще предложат „Има такъв народ“ на евентуалните си политически партньори.

„Ние няма да влизаме в разговори за постове, това е безумно за нас. В годините заради компромиси в името на дадени личности, заради интереси те на различни партии се докарахме до положението в което сме сега“, заяви Филип Станев по време на пресконференция.

Според Тошко Йорданов ако предложения кабинет не мине, отговорността за нови предсрочни избори няма да е тяхна.

„Ако икахме предсрочни избори, ние щяхме да хвърлим кърпата. А не да се съобразяваме с тях, защото ние на практика се съобразяваме“, коментира Йорданов.

Припомняме, че Христо Иванов от „Демократична България“ определи предложението на Слави от понеделник като „шокиращо“, а от ИСМВ обявиха, че е по-добре да остане служебният кабинет.

Номинираният и оттеглен премиер Николай Василев се е засегнал най-много от позициите на десните партии.

„Това са мои съмишленици и това беше приятелски огън. Аз съм единственият човек, уволнявал Пеевски. Спомняте си, че загубих главата си в Министерството на икономиката, като поисках да пордам Булгартабак на западни инвеститори. Не съм зависим нито от ДПС, нито от каквито и да е кръгове“, заяви Василев.

Пред агенция „Блиц“ Делян Пеевски реагира: „Николай Василев никога не ме е уволнявал! Той много добре знае, че аз си тръгнах с предишния политически кабинет и никога не съм работил с него.“

По повод другите критики към него Василев каза, че се гордее, че е бил част НДСВ.

От изявленията на представителите на „Има такъв народ“ стана ясно, че в следващия опит за кабинет няма да има лица, свързани с партията на Симеон Сакскобурготски и че все още не е ясно кога, как и по какъв начин той ще бъде обявен.

Кога ще има нов списък с министри - не е ясно.