Има забавяне в реализацията на втората фаза на проекта „София тех парк”, смята президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

„Има забавяне в реализацията на втората фаза, тя трябваше вече да започне да се случва. Има огромен интерес на високотехнологични компании, които искаха да поставят своите сгради и лаборатории в този комплекс, а икономическото министерство трябва да им даде зелена линия”, отбеляза Плевнелиев.

Плевнелиев беше категоричен, че няма нищо общо с оперативното управление на проекта и Министерството на икономиката носи своята отговорност.

„В този проект с помощта на ЕК и с малко самоучастие на българската държава от 15% е направена първата фаза на високотехнологичен проект. Не виждам как проектът е на минус в момента, след като парите са инвестирани в сгради, инфраструктура, земя, на която тепърва ще се търси реализация”, отбеляза Плевнелиев.

„Не му прилича на ръководството на „София тех парк” да налага невероятни глоби абсолютно необосновано и да се кара с първия си голям наемател”, смята Плевнелиев по повод скандала с „Уолтопия”, след като шефът на компанията Ивайло Пенчев обвини чиновниците от Министерството на икономиката за провала на този проект.

„Ръководството, което си отиде, очевидно не разбра, че „София тех парк” не са тухли и кередими, а иновационна екосистема”, допълни той.

„Странно беше забавянето в последната една година на проекта от гледна точна на това, че някакви строителни предприемачи се появиха с идеи да строят офисни сгради, а високотехнологични компании, които искаха да се развиват, като че ли бяха сложени леко настрани”, отбеляза Плевнелиев.

„Уолтопия” е прекрасна българска компания, на тях трябва да им се помага, а не да им се пречи и да им се създават невероятни проблеми, категоричен беше той.

„Когато се говори за кражби, това трябва да се подплатява с конкретни аргументи, има и компетентни органи, които трябва да бъдат сезирани”, подчерта Плевнелиев.

Според него новото ръководство на „София тех парк” трябва да се отвори към всички потенциални наематели и инвеститори и това да стане по най-прозрачния начин.