От вчера следобед се коментира, че няколко секции от 135-те, разкрити във Великобритания, са „извън радара". Новината, че ЦИК няма връзка с тях, че са „изчезнали" и не е ясно дали са предали протоколите от изборния ден предизвика очаквано реакции от различни места.

Сред издирваните секции бяха 481 в Ханслоу, 486 в Лутън, 449, 450 и 451 в Йилинг и 403 и 404 в Бирмингам. Сред секциите е и 441, тя се намира в Баркинг, в най-голямото българско училище в Лондон.

В секция 441 с машинен вот са гласували 613 души, тя е и една от 35-те в чужбина, в които е имало контролно преброяване на вота.

Милена Везенкова е член на комисията и организира избори тук от 2009 година.

„441 секция е прословута само и единствено с безупречното организиране на тези и всички предходни избори. Това може лесно да се провери. Разписката, която получихме на 12 в 7 и 26, е тук. Това са протоколите, които аз днес свалих от ЦИК и това може да направи всеки един гражданин, отговорен, който застава пред аудитория и цитира номера, зад които стоят хора, секции и перфектна организация“, казва Милена Везенкова, член на комисията.

Разписките официално потвърждават, че ЦИК е получила протоколите от гласуване и с това комисиите се освобождават. Всички 135 секции на територията на Великобритания имат такива разписки, заяви за bTV посланикът ни в Лондон Марин Райков. 

Последната е получена в 17:39 часа в Бирмингам. Близо 23 часа след края на изборния ден.

В обобщение - всички 135 изборни секции във Великобритания са налични, предали са изборните документи и имат доказателство за това. Къде са протоколите и резултатите е въпрос, на който отговор може да даде единствено ЦИК.