Състоянието на двамата мъже, установени с маймунска шарка у нас, се подобрява, съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести.

Рискът от епидемия на този етап не се счита за висок. Причината е, че маймунската вариола обикновено се предава при много близък контакт.

Освен това, известна защита от заболяването имат хората, които са имунизирани срещу едра шарка – ваксина, която е била част от имунизационния ни календар до края на 70-те.

Междувременно - състоянието на двамата заразени се подобрява. 

Преди пациентите да стигнат до болница, заразените са били установени в центъра за сексуално здраве.

„Колеги бяха помислили, че това е варицела и беше карантиниран. Другият пациент го консултирах лично - той беше доста притеснен. Беше си поставил сам диагнозата, понеже е много информиран“, каза Елена Биринджиева.

Тя допълни, че и двамата пациенти се подобряват, и че за да се заразиш, е нужен близък физически контакт.

„Аз работя повече от 20 години за ХИВ и там стигмата е огромна. Сега забелязвам, че като снежна топка започва същият ефект. Апелирам да не се изпада в паника“, заяви Елена Биринджиева.

„Инфекциозните болести не подбират нито пол, нито националност, нито континент, нито определена група хора“, отбеляза доц. Любомира Гломб.

Типичните симптоми са общо неразположение и специфичен обрив, който се появява от 1 до 3 дни след началото на оплакванията. Той започва като зачервено петно.

„В рамките на същия ден се превръща в надигната пъпка, след това се превръща в мехурче, което потъмнява. В обривния период човек е заразен до излющване на последната коричка“, обясни доц. Гломб.

Съмнителните проби се изследват в Центъра по заразни и паразитни болести.

„Пробите пристигнаха при нас в началото на седмицата. Няма потенциал за разгръщане на пандемия, както стана със SARS CoV-2, но здравните власти трябва да бъдат под внимание“, доц. Стефка Крумова.

Вирусът има два варианта - по-лек и по-тежък. В момента се разпространява по-лекия от двата. Инфектираните в световен мащаб са над 3000. До този момент не е известно да има смъртни случаи.