Пик на третата вълна на пандемията очакват властите у нас. Той ще бъде достигнат през тази или следващата седмица, казаха от щаба. 14-дневната заболеваемост продължава да расте, а британският вариант на коронавируса вече почти напълно доминира в страната.

Засега масовата ваксинация върви само с препарата на „АстраЗенека“, но към средата на април се очакват и РНК ваксини в т. нар. „зелени коридори“.

До края нa седмицата ваксинираните се очаква да достигнат половин милион. През тази седмица се очаква доставката на над 200 000 дози от разрешените ваксини, а за месец април са потвърдени 700 хиляди дози.

В момента в големите болници работят „зелени коридори“ извън ваксинациония план и електронната система. Във ВМА имат около 3000 бройки, но интересът е слаб – едва 200 души са се ваксинирали вчера, отчитат от НОЩ.

Повече от 80 км пътуват семейство Попови, за да се ваксинират. Във вилната зона, в която живеят, няма пункт. Казват, че годините и болестите им са повече и сега ще са по-спокойни.

До обяд във ваксинационния пункт на „Пирогов“ бяха имунизирани около 30 души. Пред болницата екипът ни среща и мъж, който има запазен час през електронния портал. От медицински център в кв. „Младост" е пренасочен да изчака реда си за ваксина тук.

Право на избор за вид ваксина няма, има само за втора с РНК.

Приоритетно в болница „Св. Иван Рилски“ ваксинират хората, които са се записали през електронната система, но не връщат, който е дошъл на т. нар зелен коридор, има около 300 дози от „АстраЗенека“, ваксинираните от сутринта са 15.

Все още не е ясно кога ще има друг вид ваксина за масовата имунизация. Междувременно стана ясен графикът за доставки:

„От 5 април до края на месеца, през 7 дни, регулярно ще получаваме по 62 010 дози от „Пфайзер“, утре получваме 51 600 дози от „Модерна“ по план. По отношение на "АстраЗенека в сряда очакваме 151 200 дози", съобщи министър Костадин Ангелов.

До края на седмицата България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19, а за целия април - 700 000.

„Тази или другата седмица очакваме, че ще достигнем върха на заболяемостта“, каза Ангел Кунчев.

„436 513 ваксинирани и 240 000 оздравели, които също имат антитела, на практика очакваме 370 000 ваксини допълнително. Може да натиснете здраво по ваксинационната програма“, заяви премиерът Борисов.

Здравните власти увериха, че са осигурени достатъчно количества Ремдесивир, медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус.

От днес в „Пирогов“ се разкриват още 36 легла за пациенти с коронавирус, а във ВМА още една клиника е преобразувана в COVID клиника.

Властите предупредиха, че ако хоспитализираните достигнат 10 500 – това ще е изпитание за здравната система. В момента в лечебни заведения се намират 9839 пациенти с COVID-19.