Ново напрежение в седмицата, в която политическата интрига за състава на служебното правителство трябва да бъде разплетена.

ГЕРБ обявиха, че няма да управляват само с ДПС след извънредните избори. От движението пък отговориха, че първо трябва да се види кой колко депутати ще има.

А от ПП-ДБ заподозряха „неформална коалиция“ на двете формации.
Междувременно депутатите приеха спешните законодателни промени, свързани с назначаването на служебен премиер.

Кандидатът за служебен министър-председател, избран от президента Румен Радев – Димитър Главчев, обяви, че е разговарял със синдикатите в МВР, преди да реши кой ще оглави силовото ведомство.

Четири дни остават от срока, в който Главчев, трябва да представи на президента състава на новото служебно правителство.
Именно поста на министър на вътрешните работи предизвика напрежение в парламента днес.

Синдикатът на служителите в МВР е поискал среща с посоченият за служебен премиер. Главчев ги е поканил на разговор в старата сграда на Народното събрание.

В парламента именно постът на министъра на вътрешните работи беше очертан като червена линия за доверието към бъдещата служебна власт.
Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов  отрече да е влизал в контакт с избрания от президента за служебен премиер.

„Ако ме потърси, аз ще се отзова на поканата и ще изговорим това което имаме да си кажем. Вероятно на някои хора не се хареса това, че за тези 9 месеца не политизирах системата на МВР“, коментира вътрешният министър.

Всички формации в парламента декларират, че стоят настрана от сформирането на служебната власт.