Илко Желязков е един от шестимата санкционираните от Американското министерство на финансите по закона "Магнитски". Той е настоящ заместник-председател на Бюрото за специалните разузнавателни средства.

Желязков е най-непознатото име, посочено в US доклада. Той е познат в службите, а кариерата му преплита сигурност и енергетика.

В документа Илко Димитров Желязков е посочен като част от мрежата на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

„Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, се казва в позицията на САЩ. 

 През 1981 г. започва работа в контраразузнаването до 2007 г., когато се премества в Държавния резерв, а след това и в Българския енергиен холдинг. През 2018 г. е назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Такъв е и в момента. Желязков е предложение на ДПС за поста, става ясно от документите за номинациите на сайта на парламента.

"Г-н Желязков съчетава висока теоретична подготовка с широки практически умения в областта на сигурността. Той притежава необходимите професионални качества и отговаря на Процедурните правила", се посочва в доклада.

В документа по Магнитски се споменава за нерегламентирана дейност на Желязков именно, докато е в Бюрото по СРС.

От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп.

След Българския енергиен холдинг Желязков става част от Съвета на директорите на компанията, управляваща строежа на българо-гръцката газова връзка, която трябва да осигури енергийната ни независимост от Русия. Изграждането на интерконектора се бави.