САЩ предприеха безпрецедентен ход в историята на закона „Магнитски“, който Вашингтон е приел и прилага срещу корупцията и нарушаването по целия свят. За пръв път има толкова мащабна акция в неговите юридически рамки спрямо български граждани.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на шестима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, съобщиха от ведомството.

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков, определен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Славчев Пеевски - "бивш народен представител" и Илко Димитров Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Вашингтон обвинява тримата, че имат активно участие в корупцията в България. За Божков американските власти казват, че е давал подкупи на настоящ политически лидер, както и на бивши правителствени лица.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV отправи няколко пъти запитвания към Държания департамент на САЩ през вчерашния ден кой е този политически лидер и тези лица, получили подкупи от Божков, но не получихме отговор.

Обвиненията към Делян Пеевски са, че чрез своето "подставено лице" - Илко Желязков, е събирал информация за своите бизнес съперници, чрез която ги е изнудвал.

САЩ замразява всички активи на тези граждани на своя територия и те стават владение на федералните власти. Забранява се на всички американски граждани, както и на притежателите на зелени карти да правят бизнес с тези трима българи.

В изявление Държавният департамент публично оповести и имена на още бивши и настоящи български длъжностни лица във връзка с "участието им в сериозна корупция". Посочени са бившият зам.-министър на икономиката в кабинета "Борисов 3" - Александър Манолев, бившият председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият ѝ секретар Красимир Томов.