Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев заяви, че обвиненията, повдигнати му от Софийската градска прокуратура, са „в стил гузен негонен бяга“.

По-рано днес СГП обяви, че министърът е привлечен като обвиняем за престъпление против реда на управлението, след като е заплашил с уволнение директора на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник. Стоименова обаче не го е направила, защото въпросното лице било в конфликт на интереси с поста.

Според обяснението на Семерджиев, разпространено до медиите, заплаха не е имало. Той е искал да бъде назначен зам.-директор на агенцията, защото ИАЛ не е изпълнила добре своите функции, а от години се управлява еднолично и без зам.-директор.

„След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без зам.-директор. В разговор през февруари с директора на ИАЛ – Асена Стоименова, предложих кандидатура за зам.-директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ)“, пише в съобщение от ведомството.

На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично ѝ бе предложено да провери подадените документи за поста зам.-директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27 март 2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

В течение на повече от месец, чрез различни канали, г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувал“, пише още в съобщението.

Стоименова отказа коментар пред bTV с мотив, че в момента тече разследване.

Според наши източници човекът, за когото Семерджиев е лобирал е Боян Доганов – двамата са добри познати, работили са заедно.

Екип на телевизията се опита да намери адрес на фирмата на Доганов, но не успя. Свързахме се с тях на един от посочените телефони, но от фирмата не поискаха да съобщят реалния си адрес.