"Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?" Този риторичен въпрос останал във вечността, възпита поколения наред българи. И днес с вас разлистваме пожълтелите страници на тази история, за да отбележим паметта на големия поет Никола Вапцаров. Каква беше тяхната вина – млади, ентусиасти, хора, повярвали в свят на вярата, на достойнството? Тези млади хора, идеалисти, са осъдени много бързо, и екзекуцията е изпълнена тук, вечерта, в 21 ч. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателна церемония по повод 81-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров.

"Днес, 2023 г., 81 г. по-късно, думите и стихчетата на Никола Вапцаров от "Моторни песни" трябва отново да се препрочитат и всяко едно поколение да вижда мъдростта в тях", добави тя.

Йотова подчерта, че днес живеем отново в свят, раздиран от противоречия, конфликти, в който бушува война, в която отново загиват млади хора.

"Нашият дълг е да им кажем: вие също имате право на свобода, вие също имате право на живот, вие също имате право на своите мечти, вие също имате право на своето бъдеще", каза още тя.

Според нея трябва да изкореним думи като война, омраза, както и че забравихме думи като мир, свобода и справедливост.

Тя отбеляза, че Никола Вапцаров е разстрелван след смъртта си с думи многократно. "Поколения наред учиха, че за Вапцаров трябва да се знае, но да не се помни, да се говори плахо, с шушукане. Това ощетява нас като народ, защото е поругаване на българската история", каза още вицепрезидентът и допълни, че в нашия политически живот да ругаеш миналото и да го отричаш е с цената на добре платена индулгенция.

Десетка граждани също се събраха на Мемориала „Гарнизонно стрелбище" да отдадат почит към паметта на Никола Вапцаров и да поставят цветя.