Тазгодишното издание на „Походът на книгите“ беше официално открито днес в Дом на културата „Искър“ в София. Инициативата се организира за 13-а поредна година от Асоциация „Българска книга“. През април известни артисти, журналисти, спортисти, политици и обществени личности ще четат своите любими книги на деца из цялата страна. По традиция „Походът на книгите“ стартира на 2 април, рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

За трета поредна година инициативата се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Снимка: Емона Цончева/Асоциация "Българска книга"

„Днес е празник на едно голямо богатство - на книги с незабравими герои, книги, с които са расли поколения хора. Когато възпитаваме децата си на ценността на знанието, на уважение към техните учители и родители, ние възпитаваме свободни деца. Ако не ги научим, че трябва да подават ръка, ако не ги научим на любов и родолюбие, да обичат хората, с които живеят, да ценят историята на родовете си, нищо не сме направили. Искам да ви приканя, когато довечера се приберете, да прочетете на децата си една невероятна приказка на Ангел Каралийчев за един великан и една фраза от нея, която никога няма да забравим - “само свободните души могат да пеят”. Нашата мисия като учители, възпитатели и родители е да научим децата си, да направим техните души свободни, за да могат да пеят.” сподели г-жа Йотова по време на откриването на инициативата.

Водещ на събитието беше известната телевизионна водеща и журналист Петя Дикова, а старт даде директорът на Дома на културата „Искър“ г-жа Евгения Михайлова.

На събитието присъстваха още зам.-кметът на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" г-жа Яна Генова, председателят на Столичния общински съвет г-н Цветомир Петров, председателят на Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС г-н Мирослав Боршош, заместник изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България г-жа Теодора Дачева, представители на Район Искър към Столична община и други официални гости.

Председателят на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева отбеляза важността на инициативата в контекста на достъпа на българските деца до литература и култура.

„Всеки един от нас, когато порасне, започва да чете приказки отново. Нашата мисия е да няма дете без достъп до книги. Тази година в рамките на Похода стартира и национална кампания, която се казва “Четяща класна стая“ – инициатива, която цели да насърчи четенето сред децата всеки ден в училище. „Походът на книгите“ не е само през април, той е поход за цялата година. „Походът на книгите“ е поход за цял живот.“ сподели г-жа Алексиева пред присъстващите на събитието и им благодари, че са част от каузата на Асоциация „Българска книга“.

През следващите дни „Походът на книгите“ тръгва из цялата страна, като се очаква инициативата да обиколи стотици учебни заведения, детски градини, читалища и библиотеки.

Походът се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ ДК „Искър“ и Фондация „Детски книги“.