„Няма война между институциите на „Дондуков” 1 и 2”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Лице в лице”.

„Цветан Цветанов някак остана изолиран. Злокобната пресконференция, която направи преди формирането на комисията за самолетите, остана да виси в пространството – никой не го поде, защото всички разбраха несъстоятелността на твърденията му”, каза Йотова.

По думите й президентът Румен Радев и тя са много различни от всички други преди тях. „Опитват се да ни вкарат в стереотипите, в които 28 години живеем. Ние не искаме да сме част от тях”, допълва Йотова.

Според нея президентската институция остава неразбрана към този момент.

„Аз съм от малцината политици, които смятаме, че ще направим добро европейско председателство, но при едно условие – не можем 1 месец да се занимаваме само с НДК”, коментира Йотова.

Според нея скандалът с Двореца измества от фокуса на управляващите по-важни теми, свързани с предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

„Не приемам желанието на някои министри, които подготвят това председателство, да вървим по инерция и да не използваме момента да заявим нашата позиция”, коментира още Йотова.

Тя добави, че приема формулата на „трите К”, но може да бъде и „трите С” – стабилност, сигурност, солидарност.

„След ваканцията най-накрая ще започне големият разговор за това какво ще правим с председателството. Имаме поне 2 знакови дати по това време – 3 март и 24 май”, допълни Йотова.

Тя наблегна, че като единствени носители на кирилицата в Европа, България трябва да превърне 24 май в „празник на Европа”.

„България трябва да излезе от кюшетата”, категорична е Йотова.