Американците имат очаквания – така журналистът Илхан Андай от сайта 24rodopi разтълкува срещата в централата на ДПС между американския посланик Ерик Рубин, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на партията Мустафа Карадайъ. Снимката на тримата беше публикувана на сайта на движението.

„При обтегнати отношения между Анкара и Вашингтон американците имат нужда от субект, който да насочи енергията си към Анкара. Ако ДПС е изборът на американците в тази насока, много интересно е, че в същия ден зам.-председателят Ахмед Ахмедов разговаря повече от час в парламента с турския посланик Хасан Лусой – нещо, което не се е случвало от есента на 2015 г.”, каза Илхан Андай в предаването „120 минути” по bTV.

„Около ДПС се топят ледове и откъм Анкара, и откъм Вашингтон. Топят се ледове и за някои от върхушката на ДПС, които пък са особено много доволни от управлението на ГЕРБ. Много от тях трябва да се научат да плуват или ще изпаднат от голямата игра”, посочи още той.

Според него посланието от снимката е насочено и към публиката вътре в страната, и към Анкара, и към Москва.

„В последните години – от есента на 2015 г. до днес, ДПС са в един нокдаун и се държат като болнав политически организъм. Тази снимка иде да покаже, че този човек е единственият лечител на този болнав организъм”, смята журналистът.

„Тази среща можеше да остане скрита, за отбелязване е, че снимката се появява със скучното съобщение за какво е говорено. Явно те искат тази снимка да се появи, да има анализи в медиите и този човек или група от хора, които трябва, да разберат, че е имало такава среща”, посочи Андай.

Според него трябва да се отбележи и самата поява на Ахмед Доган в централата на ДПС. За последно през 2013 г . той се е срещал там с дипломати, припомни Илхан Андай.

По думите му предстои „интересна” есен в ДПС. „В началото на октомври се очаква да има изнесен семинар за актива на движението, а след това в рамките на 2-3 месеца да има един или два Централни съвета. Мнозина казват че Доган се връща в голямата политика. Всъщност той не е излизал от тази политика”, коментира още журналистът.