Според икономисти пакетът от мерки за справяне с COVID-19, представен правителството този понеделник, е по-скоро социален, а не в подкрепа на бизнеси, ударени от корона кризата.

С намаляването на данък добавена стойност виното и бирата в заведенията няма да поевтинеят. Както стана и с храната, на която налогът беше свален първо.

„Услугите и стоките, които предлагаме, са повишили своята стойност и ги купуваме по-скъпо и не може да намалим цените.. в същото време ние няма да увеличим цените - ще ги оставим същите за сметка на ДДС-то“, казва мениджърът на заведение Веселин Петров.

Ангелина Павлова и майка й смятат, че са нужни повече усилия за справяне с кризата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нищо общо няма с антикризисни мерки, абсолютно популистки са. Майка ми е пенсионерка. 50 лева ще отидат сега за един обяд. Аз съм, с извинение, художник и за мен кризата се отразява пагубно... каквито и мерки да се взимат те са по разни програми, които аз не мога да ползвам“, казва Ангелина.

Според икономисти и социалната и здравната сфери безспорно имат нужда от пари, цените последните месеци се вдигат и отпускането на добавка от по 50 лева към пенсиите ще са от полза за хората - това обаче няма да задвижи икономиката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като цяло мерките изглеждат насочени в друга посока - не са толкова в отговор на икономическите последствия от корона кризата. Ако са за справяне с кризата, би трябвало да са насочени по-скоро към страната на предлагането. Подпомагане на фирми, които произвеждат търгуват, пренасят, доставят“, казва икономистът Калоян Стайков.

Може да се мисли и за допълнително удължаване на сроковете за плащане на данък печалба.