Министър Тотю Младенов обясни решението за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г., вместо от 1 януари с все още „силната” икономическа криза у нас. Той все пак отбеляза, че е имало и вариант то да се случи от 1 юли.

„Увеличението на пенсиите от 1 април е възможно благодарение на сериозните реформи в пенсионната система през 2010 – 2011 година,” посочи Младенов. „Това ни позволи да мислим за увеличение на пенсиите от следващата година, като индексирането от 1 април ще е за всички пенсии,” заяви министърът на труда и социалната политика.

От думите му стана ясно, че ръстът ще обхване всички пенсии, като за 85% от тях той ще е 9,8%, което трябва да компенсира инфлацията от юли 2009 г. насам.

В студиото на „Тази сутрин” Тотю Младенов уточни, че увеличението ще обхване също пенсиите за починал съпруг и инвалидните пенсии.

„Увеличението няма да покачи дефицита в НОИ, който е милиард и 900 млн. лева,” увери той.

„Малка част от приходите ще дойдат от работещите. Основната част ще е от по-ефективна събираемост, по-добра заетост, по-високи доходи,” обясни Тотю Младенов.

Сред другите добри новини за пенсионерите е тази за повишението на тавана от 700 на 770 лева, а също, че от 1 април догодина минималната пенсия за осигурителен стаж ще стане 150 лева.

Бизнесът да наема, не да съкращава! Пари има...

„В момента държавата се явява един от най-големите работодатели,” каза Тотю Младенов в коментар на данните за безработицата в страната. По думите му над 50 хил. души работят по програмите за повишаване на заетостта в малките населени места.

За месец септември безработицата е била 10,6%, или 349 хил. безработни, което е с 0,1% по-малко от август, посочи Младенов. Разликата между данните на кабинета и тези на „Евростат”, откъдето оповестиха с близо 2% по-висок показател, социалният министър обясни с методиката на измерване - статистическата служба на ЕС отчитала безработицата с анкетни карти, а правителството брояло безработните от бюрата по труда.

Има достатъчно пари по програмите за заетост и бизнесът трябва да се възползва от тях, вместо да съкращава – да наема работници, призова Тотю Младенов. 

Идеята за данък върху пенсиите – солова акция

Предложението на депутата от ГЕРБ Борис Грозданов, който поиска пенсиите да бъдат облагани с данък и бе смъмрен за това от премиера Бойко Борисов, е солова акция заяви социалният министър. По думите му такова предложение никога не е било обсъждано между институциите.

Преди дни Грозданов предложи хората с високи пенсии да плащат Данък общ доход след отпадането на тавана през 2014 г. Веднага след това идеята бе напълно опровергана от управляващата партия.