Минималната работна заплата ще расте на няколко стъпки до 460 лева. Синдикатите обаче пак са недоволни и обявиха, че започват консултации за протест. Бюджет 2015 стана повод и за първи сблъсък на президента с кабинета, заради орязани пари за отбрана.

В крайна сметка, минималната работна няма да остане във фризера догодина. Правителството предлага плавно увеличение. Предвижда се догодина минималната заплата да се увеличи 2 пъти с по 20 лева и така да стане 380 лева, а увеличението да продължи до 460 лева през 2017 година.

Предложението на кабинета за увеличаване на възрастта за пенсиониране влиза в парламента без промяна. Проектът предвижда плавно увеличение с по 4 месеца на година до достигане на 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Снимка: bTV

Дали искането на социалния министър за плавен ръст с по 2 месеца на година ще срещне подкрепата на депутатите - ще стане ясно между първо и второ четене на закона за бюджета в парламента.

И все пак, ще има ли протести?

Въпреки "размразяването" на минималната заплата, синдикатите започват консултации за протести, работодателите масово недоволни - плашат с ръст на безработицата и сивия сектор.

Повече от 120 души работят в цех за производство на хляб в Монтана, посетен от екипа ни. С всяко вдигане на минималната работна заплата собственикът увеличава заплатите.

И понеже не може да си позволи да вдигне цената на хляба, се налага фирмата да пести от разходите за работно облекло и инвестициите в нова техника.

„И това ще остане за сметка на работодателя, на фирмата. ....Ако се направи една следваща стъпка на 380 лева, както се говори, до края на следващата година, възможно е на фона на всичкото това, което го виждам, едно двама-трима човека ще излязат на борсата.", казва Валери Кръстев.

Иван работи в тази фирма почти от създаването й - повече от 20 години. Ако трябва да избира - увеличение или работа - предпочита да запази мястото си. А заради кризата влиза и в положението на работодателя си: „Носи тежест, то ние сме тука много персонал...."

По-голямата част от работодателските организации - предупреждават, че с увеличението на минималната заплата - 2/3 от бизнеса ще е пред дилема. „Да съкратят нискоквалифициран персонал или да минат в сивия сектор. Защото в противен случаи трябва да затворят компанията”, разяснява Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Синдикатите обаче приветстват размразяването на минималните доходи :

„Минималните заплати отиват директно за потребление и за нищо друго. Обратното, държавата влезе в криза тогава, когато минималната работна заплата беше обложена с данък... Това означава 10% по-малко потребление”, подчерта Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”

Въпреки това обаче КНСБ и Подкрепа започват консултации за протести - не са съгласни с механичното орязване на разходите за администрация, нито с подхода към пенсионната реформа.

По темата КТБ

Кабинетът днес одобри 2 млрд. лв заем от бюджета за фонда за гарантиране на влоговете. Така изплащането на гарантираните спестявания в КТБ ще започне в срок: на 4 декември.

Първият трансфер от сметка в сметка ще е безплатен, но всяка банка ще си начислява такси върху тегленето на пари в брой.

„Абсолютно никакъв смисъл няма да затворят под дюшеците си образно казано една огромна сума, налична в брой - това би провокирало и битова престъпност, и би изложило на несигурност хората. Такса ако теглят ще платят – снабдяването и поддържането на ликвидност в брой е скъпо нещо”, подчерта финансовият министър Владислав Горанов.

Финансовият закон пое към парламента. С него ще се занимаят депутатите в сряда.

4000 военни може да бъдат съкратени

Президентът се обяви против орязването на военния бюджет, защото по думите му има опасност да не изпълним ангажимента към НАТО и да паднем под съгласуваните с алианса разходи за отбрана.

Спрямо тази година те намаляват с 77 милиона лева. Парите за издръжка на войските са почти 890 милиона. За ново въоръжение и резервни части има одобрени едва 57 милиона лева, а са необходими 150.

Снимка: bTV

Пред НАТО България се ангажира до пет години да увеличи чувствително парите за отбрана. А с новия бюджет се случва обратното.

"Аз настоявам България да поеме ангажимента който е поела да не намалява бюджета за отбрана. ние работим да има доверие към българската държавност като се поеме ангажимент да се изпълни”, посочи президентът, като допълни, че ще говори с премиера по темата.

Снимка: bTV

Във Визия 2020 служебният кабинет искаше догодина поне 150 милиона повече, за да стартират в начална фаза проектите за модернизация на армията.

Финансовият министър отказа заеми за купуване на изтребители, а с Проектобюджет 2015 разходите за отбрана намаляват и заплахата от съкращения вече става реална.

Снимка: bTV

„Ние не съкращаваме хора, съкращаваме разходи за персонал право на всеки министър е как да постигне намаление на средствата”, категоричен беше Владислав Горанов. Ресорният заместник-министър на отбраната отказа коментар

Според финансовия министър приоритети са социалната сигурност и здравеопазването, но не сектор „Отбрана”.

По-късно днес военното ведомство изпрати официален отговор на наше запитване с което потвърди, че ако бюджетът има сегашните параметри, ще се наложи съкращение на 4000 души и затова той не е съгласуван от ведомството, което пък би довело до допълнителни разходи за обезщетения.

И вътрешният министър е заявил, че няма да подкрепи бюджета в този му вид. Отговорът на премиера е образен.

"Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо".