Проект на Министерството на образованието предвижда и учещите задочно да могат да ползват държавно гарантирани кредити. Целта е повече млади хора да имат достъп до висше образование.

Кирил Стоянов е от Търговище. Завършва право във Варненския свободен университет. Семестриалната му такса е 1300 лева.

Наложи ми се да изтегля студентски кредит, който тогава ми се стори много добра възможност, разказва Кирил. Той тегли заем от 26 хил. лв. при лихва от 7%. След като завърши, трябва да изплати кредита за 10 години. Сега плащането му се струва трудно.

В момента таванът на лихвите по тези кредити е 7%. Според студенти трябва да бъде смъкнат на 5%, тъй като лихвите сега по всички заеми са далеч по-ниски от преди шест години.

От образователното министерство ще поставят и този въпрос пред петте банки, които отпускат заемите. Ще разговарят и за правилата, по които занапред ще се отпускат кредити и за студентите, които учат задочно.

Промените предвиждат още при раждане или осиновяване на второ дете до шест години след завършване на образованието кредитът да се опрощава. В такъв случай държавата ще покрие заема към банката.