Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е против идеята да бъдат премахнати биодобавките като временна мярка за намаляване на цената на горивата. Той каза това при посещението си в Хасково.

По думите му това е изискване на Европейския съюз и ние трябва да се стремим да го изпълняваме. Освен това, според Дянков, биодобавките са полезни и екологични, а и по този начин се подпомага секторът на земеделието.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Според финансовия министър най- доброто политическо решение в случая е отварянето на резерва, което би укротило цените на горивата за няколко седмици . Това обаче може да се случи, само ако е координирано в рамките на целия Европейски съюз.

Министърът на финансите се обяви твърдо против намаляването на акциза на горивата , като мярка за понижаване на крайната цена .

Няма как да намалим или да отпадне акцизът, дори и временно, защото ние сме дори под минимума, изискван от ЕС, отбеляза вицепремиерът.

По изчисления на "Лукойл", които бяха представени тази седмица на енергийния министър Делян Добрев, цената на бензинът може да падне с 5 стотинки, ако бъде премахната биосъставката.

Друг вариант за понижение на цените, според "Лукойл" е да отпадне или да бъде намалено изискването за 60-дневни запаси.

След срещата с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, енергийният министър Делян Добрев заяви, че цените на горивата го притесняват и че не е изключено бензинът да стигне до 3 лева за литър. Това обаче зависи от международните пазари.