След едночасови спорове по промените в Закона за приватизация депутатите извадиха Пловдивския панаир от забранителния списък за приватизация.

На мярката се противопоставиха от БСП. В пленарна зала червеният депутат Георги Пирински посочи, че „има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски, а имат обществени функции и затова може да се развиват с държавно участие”.

Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова пък обвини левицата, че предлага държавата да изкупува обратно частния дял. „Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно”, коментира тя пред колегите си.

Красимир Велчев, председател на управляващото мнозинство в НС, открито определи дебата по промените като цирк. „Човек, като остане по-дълго в политиката, се превръща в наглец”, зави той, но отнесе реплика. „За председател на парламентарна група трябва да имате повече аргументи, отколкото квалификации”, заяви Янаки Стоилов от Коалиция за България.

В крайна сметка Панаирната палата в Пловдив вече не е в списъка с дружествата, които не могат да бъдат приватизирани.

Акционерното участие на държавата в "Международен панаир-Пловдив" АД е под 50 на сто и към момента е в размер 27 921 785 акции, или 49,63 на сто от капитала. Според Министерски съвет държавата не може да участва пълноценно в управлението на дружеството и през последните години не получава дивидент.

С отпадането на дружеството от списъка ще се създаде възможност Агенцията за приватизация да предложи за продажба акциите, които държавата притежава.