Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкият му колега – министърът на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис, подписаха меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе“.

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас присъстваха на церемонията в Кавала.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Мащабният проект ще струва на българската страна около 1,7 млрд. евро.

Меморандумът предвижда създаването на съвместно дружество за управление на линията, посочи Ципрас. Той посочи, че сътрудничеството между България и Гърция е от особено значение, тъй като така постигаме позитивни резултати по редица кардинални въпроси. За това можем да бъдем пример за подражание.  „Благодаря особено на Бойко Борисов и пожелавам всичко хубаво по повод националния празник на България – Съединението“, заяви той. Според него меморандумът е важен не само за развитието на двете страни, но и на региона. 

Премиерът Борисов посочи, че в деня на Съединението и с даването на старта на този проект продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове, развитието на бизнеса, на движението на хора и капитали.

„И ние гледаме на председателството (на ЕС – б.ред.) като на балканско, имаме реален шанс да покажем, че на Балканите има политически елит. Ще направим така, че Балканите да станат проспериращ регион“, заяви той. „С жп линията, на практика един проект между две държави, автоматично на 2-3 октомври към Варна присъединяваме и приятелите ни от Сърбия и Румъния“, посочи премиерът.