Служебният министър на енергетиката Асен Василев обеща разсекретяване на договорите в сектора по време на среща с представители на протестиращите граждани в министерството.

„Стиснахме си ръцете, разсекретяваме договорите,” заяви министърът и обясни, че всички компании вече са получили искания за премахване на онези части от договорите, в които има търговска тайна, а по-голямата част от тях вече са дали съгласие за разсекретяването им.

Двете страни обсъдиха и възможностите за сезиране на прокуратурата за престъпления, извършени от длъжностни лица при сключването на договори в енергетиката. Асен Василев обеща да възложи такава задача на юристите във ведомството, докато предтавителите на протестиращите още следващата седмица ще внесат сигнал със съмнение, че договорите са неизгодни за държавата и могат да бъдат обявени за нищожни, а физическите и юридическите лица, чийто подписи стоят под тях, да понесат отговорността си.

Скъпият ток от американските ТЕЦ-ове

Асен Василев обаче отбеляза, че неизгодните контракти трябва да се предоговорят, а не държавата просто да спре да ги спазва. Той припомни, че България има дългосрочни договори за изкупуване на ток от ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3 и „даже и да не закупим ток, трябва да го платим”. Той определи това като „пазарно изкривяване”, но подчерта, че за да бъде изградена нормална енергийна система, договорите трябва да се спазват, а не да се „късат”.

„Има едни частни централи, които на нас ни продават ток. Ако не бяхме министерство и не продавахме на регулиран пазар, ако произвеждахме семки, най-естественото щеше да е купуваме само от това, което ние сме произвели, но имаме регулатор, който казва, че това създава естествен монопол и трябва да се купува и чужда енергия,” обясни още Асен Василев.

„Сред дружествата, които продават ток, има държавни и частни, но всички те искат да продадат ток на възможно по-скъпа цена,” отбеляза още енергийният министър и допълни, че основната задача на НЕК е да изкупува тока на минимална цена.

Акциите в ЕРП-тата

От МИЕТ поеха ангажимента да оповестят цената, на която са продадени акциите на държавата в трите електроразпределителни дружества при приватизацията им и каква е била ползата на държавата от тази продажба.

Другите въпроси на представителите на протестиращите граждани бяха във връзка с проверка на отчитането на декемврийските сметки за ток от страна на антимонополната комисия, както и техническото състояние на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Общественият съвет

На днешната среща стана ясно, че първото заседание на Обществения съвет към ДКЕВР, в който ще участват 17 души, ще се състои на 5 април в сградата на МИЕТ. На него ще бъдат разгледани „проблемите в енергетиката”.