Уволнението на Ваня Караганева като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания е „последна битка“ на стария екип на мегаструктурата в опит да се защити досегашния непрозрачен модел на управление и затова ще бъде поискана оставката на тримата членове на Съвета на директорите. Това заяви в интервю за bTV икономическият министър Даниела Везиева.

Вчера вечерта на сайта на ДКК беше оповестено, че Караганева, назначена по време на служебното правителство, е уволнена заради огромен брой допуснати от нея нарушения. „Няма нищо заявено като незаконосъобразен акт на изпълнителен директор. Комуникира се рамково споразумение, което следва да се промени с друго дружество без такъв договор да е сключен, без какво и да е материални последици да са настъпили“, отбеляза на свой ред Везиева.

Тя допълни, че през последните месеци е имала множество срещи със Съвета на директорите, но „по никакъв начин“ не са били повдигани всички проблеми, за които се говори във вчерашното съобщение.

Министърът посочи, че според експертите в министерството решението за уволнението е незаконосъобразно: „Свикват тримата представители на Съвета на директорите съвет без да уведомят останалите, което е нарушение на всички правила, на Устава и на законовите положение за начина, по който се свиква Съвет на директорите. Няма обявен дневен ред, няма обявено място“. Уволнената също е научила от сайта на ДКК за решението.

По думите на Везиева атаката срещу Караганева е била „подготвена“ предварително. „Г-жа Караганева е споделяла какво вижда, внесла е на предния Съвет на директорите предложение за промяна на административната структура на ДКК. Според мен това е отговорът на това предложение“, коментира Даниела Везиева.

Тя подчерта, че и по време на двете служебни правителства през тази година е имало опити за диалог с членовете на Съвета на директорите на ДКК, но „от другата страна сме срещали само съпротива и нежелание да се работи“. "По-скоро това поведение от тримата членове показва, че всички усилия на екипа на министерството по отношение на промяна на модела на управление, на създаване на една прозрачна среда в техните очи не трябва да се случва", коментира Даниела Везиева.

Затова и сега е разпоредена проверка за това дали написаното от вчера отговаря на истината. След нея Везиева ще поиска оставките на членовете на Съвета на директорите.

ДКК отговаря: Министърът е подведена

Министър Везиева е била подведена от Караганева относно фактите по конкретния случай, обявиха от ДКК в позиция до медиите минути след първоначалното публикуване на настоящия материал.

„ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи", пишат от Съвета на директорите.

Те подчертават, че до момента министър Везиева е показала принципно отношение и "подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден".