ИКЕА България няма план да изтегли от пазара скринове от серията "Малм".

Преди дни стана ясно, че шкафовете ще бъдат свалени от пазарите в САЩ и Канада. Причината е, че моделът се преобръща лесно, когато не е закрепен за стена. Това доведе до редица тежки инциденти.

В съобщение до медиите мебелната верига у нас уточнява, че изтеглянето се отнася само до пазарите в САЩ и Канада. Продуктът не отговаря на изискванията на доброволен местен стандарт на американска асоциация за международна стандартизация на стоки и услуги.  

Компанията предлага на потребителите да върнат скрина, ако желаят, или да повикат монтажници на ИКЕА, които да го закрепят.

От ИКЕА България посочват, че нямат данни за подобен инцидент у нас, а скриновете отговарят на всички задължителни стандарти за сигурност в Европейския съюз и в останалите страни, в които се продават. Условието е обаче шкафът да бъде закрепен към стената. „Както е отбелязано в ръководствата за монтаж на мебелите, продуктите ИКЕА са безопасни за употреба, когато са обезопасени и се прикрепят стабилно към стената, съгласно ръководството”.

Компанията е публикувала на своя сайт инструкции за безопасност и съвети за предотвратяване на инциденти с мебели.