Втори ден пожарната се опитва за загаси огъня на сметището край Ихтиман. От общината твърдят, че не димът, а мъглата е причина за верижната катастрофа от днес. Прокуратурата разследва причините за инцидента.

Проблемът е, че депото не е рекултивирано след верижният сблъсък през 2017 г. при който имаше десетки пострадали.

Снимка: bTV

Седем пожарни и 30 огнеборци второ денонощие се опитват да задушат огъня на сметището. Тази сутрин пожарникарите гасили сметището на сляпо. „По целия скат имаше дим. В ранните часове на тази сутрин бяхме затруднени от изключително гъстата мъгла, която падна до самия периметър на сметището”, обясни директорът на пожарната в Софийска област Георги Иванов.

При гасенето пожарникарите рискуват живота си, тъй като стените на сметището във всеки момент може да рухнат.

Снимка: bTV

От общината пък заявиха, че са подали още през 2016 г. всички документи и сега чакат пари от държавата. „Когато го рекултивираме това сметище и когато мъглите останат какво ще се коментира тогава? Мъгли ще има и катастрофи ще има”, смята ихтиманският кмет Калоян Илиев.

В писмена позиция екоминистерството обяви, че има проект за рекултивация на депото. Не стана ясно обаче кога ще се случи тя. Дотогава сметището ще продължава периодично да се пали и да тлее с дни.