Държавните коли задължително да бъдат с видеорегистратор – група неправителствени оранизации се готвят да внесат такова предложение в парламента.

Част от линейките в София вече са оборудвани с такива устройства.

Камерите в столичните линейки са монтирани заради агресивни пациенти и безотговорни шофьори. Устройствата вече са записали две катастрофи. 

И в двата случая линейките са пътували за адрес с включени сирени.  Камерите снимат само докато екипите работят, а шофьорите са спокойни с тях. 

„Това би могло да им помогне при изясняване на спорни ситуации и катастрофи с останали участници в движението”, коментира Радослав Георгиев, началник на автобазата на ЦСМП – София.

По думите му устройствата са на цената на един нормален мобилен телефон. 

Видеорегистраторите ще респектират всички на пътя, убеден е авторът на идеята Настимир Ананиев, бивш председател на транспортната комисия в НС.

„Първо, ще се следи дали колата не се използва за лични нужди, все пак това е служебна кола. След това ще се следи по какъв начин кара шофьорът и дали спазва правилата за движение”, обясни той.

В горските стопанства твърдят, че устройствата няма да ги притеснят. Показват ни и един от скандалните джипове, който беше върнат от НСО. 

За последните три месеца колата е навъртяла 1000 километра.  

„Ако искат и сателитни чинии да сложат, но това ще стане като камерите на колите на катаджиите, което не спря по никакъв начин категорично корупцията и не подобри спазването на правилата на движение”, отбеляза Дамян Дамянов, председател на Югозападно държавно предприятие. 

Иначе и сега някои от колите в горското се ползват за лични нужди, но със специално разрешение, предварително определени маршрути и платен от служителя данък.