От „Атака” предлагат да се вземе решение в парламента държавата да придобие блокираща квота от 34% в ЧЕЗ.

По думите на националния координатор на партията и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров това трябва да се направи за всеки стратегически обект или дейност у нас.

„Държавата да си вземе 34%, след като няма юридически механизъм това да стане на базата на това, че е национална сигурност, нека да се вземе политическо решение в парламента”, поясни той в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Това са реални действия, които могат да се случат, за да има държавен контрол”, допълни Лазаров.

„В момента работим на парче – занимаваме се с една сделка, втора сделка, с трета. Имаме 3 ЕРП-та, нека да бъдем последователни. Като искаме държавен контрол и държавна регулация, за всички да е по един и същи механизъм – инвестиционни предложения и конкретни резултати. Иначе сега се занимаваме с Гинка Върбакова, утре ще се занимаваме с някой друг господин от Чехия, от Португалия или не знам си откъде. Това не е държавнически подход”, заяви Лазаров.

Той отбеляза, че всичко, което в момента се коментира по сделката за ЧЕЗ, са данни. „Можем да разглеждаме факти тогава когато сделката бъде финализирана, когато завършат финансовите трансакции и бъдат прехвърлени съответните дялове”, подчерта Лазаров.

По думите му тогава може да бъде направен анализ от кои банки и по каква схема е финансирането.