Изключване на Кирил Добрев от Българската социалистическа партия – това е точка първа и единствена в дневния ред на извънредно заседание на Националния съвет на БСП. Решението, за което се събират подписи от членовете на пленума до утре, е по искане на Изпълнителното бюро на левицата.

Сред мотивите, цитирани от в.„24 часа“ са „открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне“, медийни изяви за вътрешнопартийни цели, „недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията“ и влияние върху социалисти „за реализиране на лични и корпоративни интереси“, както и подпомагане на други политически проекти.

Реакцията на Добрев не закъсня. „Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може“, написа той в социалните мрежи.

Кирил Добрев беше заместник на лидера Корнелия Нинова, като през годините тонът помежду им се изостри. На прекия вот през 2020 г. той беше неин основен опонент, като междувременно не е пестил критиките си към „червеното“ ръководство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!