Как социалната изолация влияе на животните в зоопарка. Липсват ли им посетителите и получават ли достатъчно грижи и внимание? Екип на bTV провери възможно ли е зоопарковете да отворят отново врати при спазване на стриктни мерки.

Вчера Берлинските зоологически градини отвориха отново врати, но при стриктно спазване на мерки. Билети там се купуват онлайн и с предварителна резервация, за да се контролира потокът от хора, който влиза там. Създадена е и специална организация.

Екипи от гледачи на смени продължават ежедневно да полагат грижи за животните в Зоологическата градина в София. Работата им сега е повече и използват времето без посетители, за да облагородят пространствата.

На някои от животните липсата на хора им носи спокойствие. За други обаче това не е така.

Финансирането на парка в момента е изцяло от общината, но тъй като приходи в момента няма, от парка са притеснени.

Зоопаркът разполага с два входа, което дава възможност да бъде организирано еднопосочно движението на посетителите.

Докато зоопаркът е затворен, служителите правят виртуални разходки във "Фейсбук", за да запознават хората онлайн с животните и организират конкурси с рисунки за децата.

В Софийската зоологическа градина има 2150 животни от 237 вида, сред които 29 застрашени. Първите бебета за 2020-а са се появили на бял свят на 20 април –3 муфлончета, една африканска антилопа личи, три камерунски козички и три прасенца от вида огърлени пекари.